Tips, fakta och vägledning om skor

Gummistövlar - fakta och tips

Idag talar många om ett stövelmode, vilket knappast existerade förut. I övrigt kan det vara bra att veta att gummistövlar inte är könsneutrala; det finns numera bestämda herr- och damstövlar.

Gummistövlar är det självklara fotskyddet en ruskig höstdag. Men vilken gummistövel ska man välja? Ska man prioritera funktion eller finns det rent av ett uttalat mode inom stövelindustrin?

I Sverige brukar vi konsumenter prioritera följande:

  • Tretorn gummistövlar
  • Hunter gummistövlar
  • Viking gummistövlar

För några årtionden sedan var gummistövlar från Nokia populära i vårt land. Dessa gummistövlar upplevdes som sällsynt robusta och vattentäta – men tyvärr har Nokia sedan länge avbrutit sin stöveltillverkning.

Köp moderna och snygga gummistövlar

Gummistöveln upplevs ofta som en hippiepryl – därför är det fortfarande vanligt med blommiga gummistövlar (en kvarleva från hippietiden). Allra bäst passar hippiestöveln med jeans, kofta och lång rutig skjorta, som får rollen som klänning hos kvinnliga bärare.

Idag talar trenderna dock för svarta, röda eller rosa gummistövlar. Trenderna i övrigt kan härledas till engelsk landsbygd så som den skildras i filmen ”The Edge of Love”.

Gummistövlar med foder och klack

Vad gäller funktionalitet finns många alternativ – det går att hitta fodrade gummistövlar, gummistövlar för dam, nedvikta gummistövlar och gummistövlar med klack! Gummistövlar för dam och herr brukar skilja sig en aning i utseende. Tro inte att alla stövlar är universella och könsneutrala, vilket de var en gång i tiden. Till och med gummistövlar för barn kan delas in i pojk- och flickkategorier.

Billiga gummistövlar eller dyra Tretorn?

Du som behöver ett par bruksstövlar som enkelt kan tas på och av kan med fördel satsa på ett par billiga gummistövlar av något okänt märke. Räkna dock med att de billiga stövlarna ger dig en plaskvåt strumpa snabbare än de dyra. Men var konsekvent i din klädsel – om du visar dig ute ska du inte kombinera en HH-regnjacka med ett par 200-kronors stövlar. En sådan kombination kan dra till sig blickar.