Tips, fakta och vägledning om skor

Träskor - fakta och tips

Träskor är ett kännetecken för svenskhet, trots att skon ursprungligen kommer från Nederländerna. Vollsjötoffeln är en tidlös klassiker, men du som letar träskor kan idag välja bland många tillverkare.

Träskor är – namnet till trots – sällan tillverkade helt av trä. Svenska träskor har vanligtvis en sula av trä, medan resten består av läder (eller konstläder). En av de mest kända träskorna i Sverige är den s.k. Vollsjötoffeln. Vollsjö träskor tillverkar idag alltifrån rosa träskor, röda träskor, vita träskor till träskor med lack. Men kanske är företaget ändå mest känt för sina blommiga träskor, som pryder farstun (eller väggarna) i vart och vartannat svenskt hem. Vollsjö träskor tillverkar snygga träskor för barn och vuxna - alla storlekar finns således i sortimentet. Företaget säljer såväl billiga massproducerade skor som lite dyrare, handmålade träskor.

Träsko från Sverige eller Nederländerna?

Den traditionella träskon – som numera är mycket ovanlig i Sverige – kommer ursprungligen från Nederländerna och är tillverkad helt i trä. I Sverige är emellertid denna modell inte särskilt efterfrågad, trots att kända tillverkare som Vollsjö och Calou erbjuder ett fåtal modeller helt och hållet i trä i sina sortiment. Övriga tillverkare som är populära i Sverige och särskilt förtjänar att nämnas är följande:

  • Calou träskor (särskilt fräcka träskor med klack finns i sortimentet)
  • Hasbeens träskor
  • Inga from Sweden träskor
  • Kurbits träskor
  • Träskor från Åsa Westlund
  • Träskor från Nusnäs
  • Knulp träskor

Några av ovanstående tillverkare erbjuder möjlighet att köpa träskor online. Sådana köp är i regel helt riskfria. När man talar om storlekar i träskosammanhang är dessa ofta väl tilltagna för att passa en stor kundgrupp.