Tips, fakta och vägledning om skor

Mockasiner - fakta och tips

Mockasiner är populära inneskor för barn. Barnmockasiner består av en strumpa med lädersula. Vuxna som gillar mockasiner kan emellertid få problem att hitta vad de letar efter – åtminstone i Sverige.

I Sverige är vi vana vid en speciell sorts mockasin som såg sitt ljus på 1950-talet. Denna består av en socka i ull som fästs på en lädersula. Denna mockasin är utrustad med s.k. kantband runt sidorna. En del mockasiner är också försedda med fransar.

Mockasiner för barn

Mockasiner används ofta som inneskor – t.ex. är mockasiner för barn populära vid lek inomhus på förskolor och daghem. Mockasiner kan även användas av dig som är vuxen.

Lädermockasiner har emellertid en mycket komplicerad historia. Mockasiner har använts av indianer i århundraden och s.k. indian mockasiner används fortfarande i hela världen – inte bara av Amerikas ursprungsbefolkning.

Mockasin av läder

Det är viktigt att vårda en mockasin av läder. Läder är nämligen ett material som samlar smuts. Av denna anledning förlorar mockasinen lätt sin naturliga glans – rengör och vårda därför din lädermockasin regelbundet. Vid rengöringstillfället måste lädret vara varmt (inte hett). Rengör med trasa och gör försiktiga cirkelrörelser med handen.

Mockasiner av ormskinn

Många mockasinfantaster efterfrågar speciella mockasiner av ormskinn och ”ekologiska” mockasiner. Sådana kan vara svåra att få tag på i Sverige – härhemma är marknaden för mockasiner nästan uteslutande inriktad mot mockasiner för barn.