Tips, fakta och vägledning om skor

Högklackade skor - fakta och tips

Det finns både stövlar, damskor och gummistövlar med klack. Men när vi talar om ”högklackat” menar vi trots allt klassiska damskor. Högklackade skor kan vidare kategoriseras utifrån klackens utseende.

Högklackade skor har en komplicerad historia. Höga klackar kan härledas ända tillbaka till antiken. Under renässansen och upplysningstiden var höga klackar en symbol för en välmående samhällsklass. Katarina av Medici skapade det första klackmodet – skyltklackar eller chopine som de också kallades.

Idag används högklackade skor nästan uteslutande av kvinnor – damer anses vara sexiga i högklackade skor. Högklackat finns i alla färger – alltifrån svarta, röda, blåa och vita högklackade skor ingår i butikernas sortiment.

Skor och högklackat

Idag används högklackade skor framförallt av kvinnor. Det finns emellertid flera typer av högklackade skor. Att kategorisera skorna utifrån klackens utseende är vanligt. Nedan följer en lista med de vanligaste klacktyperna:

  • Blockklack – den vanligaste typen av klack med formen av en smal cylinder.
  • Cromwell – hög klack som svänger utåt.
  • Fransk klack – typisk 1700-tals klack med rak insida.
  • Kilklack – triangelformad klack som oftast finns på stövlar.
  • Louis XIV. 1700-tals klack med sula och klack i samma sektion. Röd, rak klack; ett mode som skapats av nämnda kung.
  • Platåklack – 20 cm höga klackar som kombineras med sula.
  • Spansk klack – trekantsformad klack i tre ”lager”.
  • Uranevklack – oftast kort avsmalnande klack med början vid hälen. Finns på de flesta stövlar.

Billiga högklackade skor

Det går att köpa snygga högklackade skor förhållandevis billigt. Affärer som Din Sko och Deichmann kan erbjuda märkeslösa skor med klack för 200 kr och uppåt. Nätet är också en variant till traditionell shopping, men undvik i så fall okända återförsäljare.

Den som vill ha högklackade skor och stövlar av någotsånär god kvalitet måste vara villiga att betala minst 800-1000 kr – oavsett om det köpet görs online eller i traditionell skobutik.