Tips, fakta och vägledning om skor

Sportskor - fakta och tips

Sportskor ska inte förväxlas med gympaskor. Det finns specifika sportskor för olika sporter ändamål – tänk därför på att köpa rätt sorts sko till rätt sport.

Sportskor är ett vitt begrepp, men i vardagligt tal förknippar vi begreppet med gympaskor eller sneakers som de också kallas. Gympaskor är emellertid bara en sorts sportsko – det finns också tennisskor, löparskor, fotbollsskor och skateskor som alla måste kategoriseras som sportskor.

Skillnaden mellan t.ex. fotbollsskor och gymnastiskskor är att gympaskorna kan användas som fritids- eller vardagsskor, medan fotbollsskorna enbart accepteras på fotbollsplanen. Gympaskor har även börjat tillverkas för vardagsändamål – gympaskor med klack är t.ex. populära fritidsskor – knappast funktionella i gymnastiksammanhang.

Lätt tvätta gympaskor

Gympadojor – även mycket billiga gympaskor – är lätta att rengöra och upplevs därför som mycket bekväma. De flesta gympaskor kan med fördel tvättas i tvättmaskinernas ylleprogram. Detta faktum – i kombination med skornas fina passform – kan förklara varför de blivit populära som vardagsskor.

Gympaskor i test

Billiga sportskor kan köpas från 100-lappen och uppåt. För 1000 kr får du emellertid riktigt exklusiva gympaskor. För att hitta rätt sko för rätt ändamål kan du ta del av olika tester i idrottsmagasin – de brukar i regel vara tillförlitliga.

Sportskor på nätet

Att köpa sportskor online kan rekommenderas. I regel är det helt riskfritt om du köper märken som du känner sedan tidigare och håller dig till kända återförsäljare.