Tips, fakta och vägledning om skor

Kängor - fakta och tips

Kängor finns för många ändamål: bl.a. vandringskängor, militärkängor, jaktkängor och vanliga brukskängor. Den som vill ha en riktigt bra känga får i regel betala minst 2000 kr.

Kängor är en kraftig och hållbar typ av skor utrustade med skaft ända upp på smalbenet. Det finns kängor med stålhätta och olika sorters ytskikt för att motarbeta fuktintrång.

Vandringskängor sällsynt populära kängor

Vandringskängor är en populär typ av känga. De är sällan utrustade med stålhätta men har i regel s.k. Gore-Tex membran som fungerar som tilläggsisolering om temperaturskillnaden i och utanför kängan är stora. Denna typ av vandringskänga passar i kalla klimat – ypperlig vid bergsvandring.

Militärkängor är hållbara och robusta, men mindre bekväma vid bergsvandring. Militärkängor är emellertid en prisvärd typ av billiga kängor som man inte behöver vara särskilt rädd om. Samma sak gäller jaktkängor.

Tips om kängor och vandrarkängor

Oavsett om du står i begrepp att köpa vanliga brukskängor eller hållbara vandrarkängor finns några generella tips som du kan ha nytta av:

 • Lägg på en extra storlek vid köp av kängor. ”Levande” material – t.ex. läder – har en tendens att svälla upp vid längre vandringar, typ trekking eller backpacking i miljöer med skiftande temperatur. När materialet sväller upp får din fot mindre utrymme i kängan. I regel räcker en storleks påslag.
 • Använd alltid tjocka strumpor i kängor som används i kalla väderförhållanden. Ingen isolering är så bra att strumporna kan åsidosättas.
 • Tänk på att välja kängor med en stil som passar din övriga klädsel – särskilt om de ska användas i vardagssammanhang.

Meindl kängor och Lundhags på Sverigetoppen

Svenskar köper i regel kängor av kända och pålitliga tillverkare. Följande tillverkare toppar försäljningsstatistiken och kan rekommenderas:

 • Meindl kängor. Denna kvalitetskänga från södra Tyskland (som namnet antyder) lämpar sig särskilt väl för trekking. Priserna börjar runt 2000 kr och slutar först på det dubbla.
 • Lundhags kängor. Sveriges motsvarighet till Meindl. Skoföretaget har tradition sedan 1930-talet och priserna börjar på ca 2000 kr. Företaget säljer även andra produkter – utbudet finns på hemsidan.
 • M90 kängor. Robusta, svensktillverkade militärkängor. Kostar från 1000-lappen och uppåt.
 • Timberland kängor. Kvalitetskängor från USA, Boston – allt som oftast vattentäta och tillverkade i läder. Företaget är känt för tillverkning i enlighet med en sträng miljöpolicy.
 • Underground kängor. Kända kängor – allt som oftast svarta och utrustade med stålhätta.
 • Viking kängor. Kängor särskilt lämpade för vandring med packning. Flera kängor från viking har ett utvecklat stödzonsystem för bästa grepp och gångkomfort.
 • Dr Martens kängor. Klassiskt märke – kängorna finns för både män och kvinnor och kännetecknas av rebelliska inslag i materialval och design.
 • Graninge kängor. Kängor med ursprung i Graninge socken. Utrustade med funktioner som skyddar mot fukt och väta.